Aklan Pincészet

Aklan Pincészet

Az Aklan családi szőlőbirtok és pincészet Lesencetomajon, a Balaton-felvidéki borvidék egyik legjobb bortermő helyén 1988 óta gazdálkodik.

8 ha szőlőültetvényünk a Bakony lábánál, a Kőorra hegy délkeleti lejtőjén, 200-250 m magasságban terül el, csodálatos kilátást nyújtva a Balatonra és a Tapolca medence kialudt vulkánjaira.

Borászatukban kézműves technológiával - kézi szüretelésű szőlőből - irányitott erjesztésű, reduktiv, üde borokat, valamint ászkolt, testes, nagy formátumú borokat készitenek, amelyek kiválóü minőségét a borversenyeken kapott érmek is mutatják.

 

Aklan Cabernet Frank száraz vörösbor

Málna, cseresznye, eper illatjegyeit hordozza ez a bársonyos, sötét bíbor színű vörösbor, amely a magas beltartalommal a Lesencék játékos könnyedségét ötvözi. Fűszeres húsételek, pörkölt, vadételek, kemény sajtok élvezete ezzel a borral teljes. 16 - 18 C fokon fogyasszuk. 

Évjáratok: 2009, 2011

 

 

 

 

 

 

Aklan gyógyfüves borok 

Takács Ferenc zánkai gyógynövényszakértővel készitették el gyógynövényes boraikat. Ezek speciális gyógynövénykeverékek áztatásával készültek.

A bor általános kedvező élettani hatásán kívül, a benne oldott növényi eredetű hatóanyagokkal együtt fejti ki pozitív hatását a szervezetre. A borok sav- és alkoholtartalma segíti a drogok egyes hatóanyagainak kioldását. A gyógyfüves bor alkalmazásának a vízzel készített gyógyteákkal szemben főként akkor van előnye, ha a bor gyógyhatása elősegíti, szinergizálja az alkalmazni kívánt gyógynövények hatását. A borban található alkohol az élettani hatásokon túl azért is érdekes, mert számos növényi hatóanyag vízben gyakorlatilag oldhatatlan, míg alkoholban jól oldódik. Így a borral készült növényi kivonatokban több olyan hatóanyag is előfordulhat, amely egyébként a vízzel készült gyógyteákban nincs, vagy csak nagyon kis mennyiségben van jelen.

stelazsibolt.hu 2019 minden jog fenntartva